Goed om te weten
Een realistische vraagprijs betaalt zich uit!
Potentiele kopers kunnen via internet aanbod goed met elkaar vergelijken, weten goed wat er te koop is en reageren eerst op woningen met een redelijke vraagprijs. Zij zullen direct en snel op uw woning reageren als hiervan de prijs-kwaliteit verhouding klopt. Dat is gewenst want hoe meer er gereageerd wordt op uw woning, hoe meer gegadigden er zijn en hoe beter het verkoop resultaat zal uitvallen. Als de vraagprijs echter te hoog is, zullen er geen of weinig reacties komen; staat uw woning te lang te koop en raakt het “verzuurd”. Als potentiele kopers zien dat een huis lang te koop staat nemen zij al snel aan dat er, buiten de te hoge vraagprijs, nog iets anders is dat de verkoop blokkeert en worden er op een zeker moment geen bezichtigingsafspraken meer gemaakt. Naast een goede presentatie, een dynamische en creatieve aanpak is een juiste vraagprijs dus zeer belangrijk!
Gebreken melden
Aan de meeste woningen mankeert wel iets. Gebreken hoeven geen belemmering voor de verkoop te zijn of problemen te geven, mits ze maar eerlijk genoemd worden. Desondanks worden ieder jaar tal van rechtszaken gevoerd over de zogenaamde verborgen en/of verzwegen gebreken. Een verkoper heeft niet alleen moreel gezien maar ook wettelijk een mededelingsplicht. Dat betekent dat een verkoper verplicht is om ook informatie die minder gunstig is voor de verkoop aan mogelijke kopers te melden. Als gebreken e.d. tijdig gemeld worden, kunnen wij als makelaar ervoor zorgen dat daarover goede afspraken met de koper gemaakt worden. Wij kunnen dan bijvoorbeeld met de koper afspreken, en in de koopovereenkomst opnemen, dat bepaalde gebreken geheel voor rekening en risico van de koper komen.
Als een gebrek niet ter sprake komt loopt de verkoper het risico dat de koper hem daar achteraf, na de eigendomsoverdracht, alsnog aansprakelijk voor stelt.
Verkocht, maar nog niet definitief
Zo snel mogelijk na de koopovereenstemming stellen wij een koopakte op en laten die door u en de koper tekenen. Zelfs daarna kunt u de champagne maar beter nog even dicht laten. Tot drie werkdagen nadat de koper de door u en hem getekende koopakte heeft ontvangen kan hij nog, zonder opgave van redenen, afzien van de koop.
En ook ná het vervallen van de wettelijke drie dagen bedenktijd (die alleen voor de koper geldt) kan de koper de overeenkomst meestal nog ontbinden. Dit kan als blijkt dat hij geen toereikende hypothecaire financiering voor de betaling van uw woning kan krijgen. Vaak komt men daar pas na een week of zes achter. Dit is voor beide partijen zeer vervelend. Daarom informeren wij al voor de aanvang van de onderhandelingen bij de potentiële koper of hij uw huis wel kan betalen, ofwel de benodigde hypotheek kan krijgen. Daarnaast zien wij erop toe dat de koper alles in het werk stelt om de hypotheek zo snel mogelijk rond te krijgen. Hoewel in de koopovereenkomst een einddatum gekoppeld is aan de ontbindende voorwaarden gaan wij er niet automatisch vanuit dat geen nieuws, goed nieuws is. Wij vragen altijd nog om een schriftelijke bevestiging dat de financiering rond is. Na de ontvangst van die bevestiging en na ontvangst van de bankgarantie of de waarborgsom kunt u de champagne ontkurken.
Pas op met twitteren!
Wees ervan bewust dat potentiële kopers uw 'tweets' kunnen opsporen en volgen. Schrijf dus geen tweets die de verkoop van uw huis of uw onderhandelingspositie kunnen schaden! Wij leggen u graag uit wat wij hiermee bedoelen.
NEN 2580 - meetmethode
De waarde van een woning en de vraagprijs worden onder meer berekend op basis van het aantal vierkante meters woonoppervlak en de vierkantemeterprijs. Daarom is het belangrijk dat het woonoppervlak goed en eerlijk wordt gemeten.
Wij voeren onze metingen en berekeningen van de vloeroppervlakte altijd uit volgens de door de NVM voorgeschreven NEN 2580 meet- en rekenmethode. In deze NEN 2580 methodiek staat uitvoerig beschreven op welke manier moet worden gemeten. Bijvoorbeeld welke oppervlakten niet het stempel 'woonoppervlak' mogen krijgen – denk aan de buitenruimte(n), buitenbergingen en leidingschachten. Elke makelaar die de NEN 2580 norm hanteert zal hierdoor dezelfde resultaten krijgen bij het meten van dezelfde woning.
Zowel de koper als de verkoper hebben baat bij een nauwkeurige meting volgens deze voorschriften: zij weten beiden zeker dat de omschrijving van het woonoppervlak en de daaraan gekoppelde prijsstelling juist zijn.